:: ECONOMY :: ЕКОЛОГІЧНА ФУНКЦІЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ КООПЕРАЦІЇ :: ECONOMY :: ЕКОЛОГІЧНА ФУНКЦІЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ КООПЕРАЦІЇ
:: ECONOMY :: ЕКОЛОГІЧНА ФУНКЦІЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ КООПЕРАЦІЇ
 
UA  RU  EN
         

Світ наукових досліджень. Випуск 29

Термін подання матеріалів

23 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 6



  Головна
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
Календар конференцій
Архів
  Наукові конференції
 
 Лінки
 Форум
Наукові конференції
Наукова спільнота - інтернет конференції
Світ наукових досліджень www.economy-confer.com.ua

 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше

 Наша кнопка
www.economy-confer.com.ua - Економічні наукові інтернет-конференції

 Лічильники
Українська рейтингова система

ЕКОЛОГІЧНА ФУНКЦІЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ КООПЕРАЦІЇ

 
31.01.2011 18:31
Автор: Ушкаренко Юлія Вікторівна, доктор економічних наук, доцент Херсонського державного аграрного університету, Грек Віктор Ігорович, аспірант Херсонського державного аграрного університету
[Економіка та підприємництво]
Розвиток сільськогосподарської кооперації спрямований на виконання двох основних функцій – економічної та соціальної [3, с. 4]. Економічна функція визначається насамперед підвищенням ефективності виробництва членом об’єднання засобів виробництва, коштів і праці. Другою важливою функцією кооперації є соціальний захист інтересів селян − членів кооперативних формувань. Проте, вбачаємо доцільним зупинитися й на екологічній функції, яку виконує кооперація.
 Сільське господарство є тією галуззю мате¬ріального виробництва, де екологічні проблеми виявляються в усій своїй багатогранності та складності. Це зумовлюється безпосереднім зв’язком аграрного сектора економіки з природою – земля, вода, рослинність, тварини й інші об’єкти природи становлять основу сільськогосподарського виробництва. При цьому ця галузь, з одного боку, впливає на навколишнє середовище шляхом використання природних об’єктів, насамперед землі, у процесі свого виробництва, а з іншого – зазнає впливу цілого комплексу природних факторів (сонячного випромінювання, вітру, опадів). Отже, сільське господарство – це найактивніша сфера взаємодії суспільства і природи, у процесі якої видозмінюються природні системи, створюються нові агросистеми, призначені для задоволення потреб суспільства у продовольстві й сировині рослинного та тваринного походження.
Зрозуміло, що вирішення екологічних проблем – це завдання всього суспільства. Сільськогосподарські кооперативи всіх напрямів не можуть ними займатися відокремлено поза загальною програмою з проблем екології сільськогосподарського виробництва. Головним завданням сільськогосподарських кооперативів є завдання підйому сільського господарства, швидкого збільшення виробництва продовольчих культур і продуктів тваринництва. Досягнення цієї мети зумовлює необхідність інтенсифікації сільськогосподарського виробництва, що пов’язано з хімізацією, меліорацією, механізацією виробництва, широким використанням у рослинництві та тваринництві нових технологій. Це у свою чергу накладає на працівників сільського господарства особливу відповідальність за застосування досягнень науки у здійсненні заходів з інтенсифікації виробництва.
Вважаємо, що роль сільськогосподарських кооперативів у вирішенні цих проблем полягає в тому, що вони можуть організувати проведення занять зі своїми пайовиками з екологічно безпечного застосування засобів хімізації і впровадження новітніх технологій у виробництві, організації на кооперативних засадах виробництва і маркетингу екологічно безпечної продукції,  проведенні спеціальних занять з підвищення екологічної свідомості сільського населення щодо збереження природного навколишнього середовища, налагодити контроль правильності внесення добрив на поля,  їхнього обробітку.
 На підприємствах з переробки сільськогосподарської продукції необхідне застосування маловідходних і безвідходних технологій. Їм потрібно також проводити екологічне стимулювання природоохоронної роботи. У цьому зв’язку кооперативам доцільно мати спеціальні фонди для мотивації захисту навколишнього середовища і відновлення родючості ґрунтів. Кооперативи зацікавлені у проведенні ретельного дослідження стану землі, що використовується у сільському господарстві, економічної оцінки кожної земельної ділянки.
У різних регіонах є свої особливості виробництва сільськогосподарської продукції, тому важливим є еколого-економічне обґрунтування оптимального співвідношення у господарствах рослинницьких і тваринницьких галузей. Кооперативи не можуть знаходитись осторонь у вирішенні цих проблем. Вони зацікавлені в ефективній роботі своїх господарств, що обумовлює необхідність їх участі у розробці науково обґрунтованих пропозицій щодо розміщення виробничих сил в їхній зоні. Ощадливе господарське ставлення до земельного багатства та інших природних ресурсів має велике економічне і соціальне значення. Тому не випадково у програмних документах багатьох кооперативів знаходять відображення екологічні аспекти. Таким чином, діяльність кооперативів повинна бути спрямована головним чином у трьох напрямах: збереженні довкілля, раціональному використанні природних ресурсів та виробництві й маркетингу екологічно безпечної продукції.

Список використаної літератури:
1.Дегодюк Е.Г. Еколого-техногенна безпека України / Дегодюк Е.Г.,  Дегодюк С.Е. – К.: ЕКМО, 2006. – 306 с.
2.Зіновчук В.В. Організаційні основи сільскогосподарського кооперативу. Вид. друге: доп. і перероб. /Зіновчук В.В. – К.:Логос, 2001.– 380 с.
3.Нечипоренко О.М. Формування кооперативних підприємств в аграрному секторі економіки: Монографія / Нечипоренко О.М. –  К.: ННЦ ІАЕ, 2005. – 172 с.
4.Пантелеймоненко А.О. Аграрна  кооперація в Україні: теорія і практика: монографія / Пантелеймоненко А.О. / Укоопспілка, Полтавський  ун-т споживчої кооперації України. – Полтава: РВВ ПУСКУ, 2008 . – 347 с.

e-mail: Sharmanschik@mail.ru

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter


 Інші наукові праці даної секції
НОВА ЕКОНОМІКА: ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ, СУТНІСТЬ ТА ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ
24.02.2011 18:45
АНАЛІЗ ПОВЕДІНКИ СПОЖИВАЧА НА ПІДСТАВІ НЕОКЛАСИЧНОГО ТА ІНСТИТУЦІОНАЛЬНОГО ПІДХОДУ
24.02.2011 18:32
УМОВИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА РОЗВИТОК ЕКОНОМІЧНОЇ НАУКИ В УКРАЇНІ
24.02.2011 09:34
АДАПТИВНЫЙ МЕХАНИЗМ КАК ОСНОВОПОЛАГАЮЩИЙ ЭЛЕМЕНТ КОНЦЕПЦИИ УПРАВЛЕНИЯ ПОТЕНЦИАЛОМ СОЦИАЛЬНО-ЭКОНОМИЧЕСКИХ СИСТЕМ
23.02.2011 22:06
ОЦІНЮВАННЯ ПЕРСПЕКТИВНИХ ФОРМ ОРГАНІЗАЦІЇ АГРОБІЗНЕСУ В УКРАЇНІ
22.02.2011 14:48
УДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ РЕСУРСАМИ ПІДПРИЄМСТВ. ЕКОНОМІЯ МАТЕРІАЛЬНИХ РЕСУРСІВ
22.02.2011 11:20
КОНКУРЕНТНІ СТРАТЕГІЇ ОРГАНІЗАЦІЇ
21.02.2011 20:30
ПОКАЗНИКИ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА
20.02.2011 21:21
ВДОСКОНАЛЕННЯ РОЗВИТКУ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ
15.02.2011 22:21
РОЗВИТОК КОРПОРАТИВНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ: АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ТА ЗАСОБИ ЇХ ВИРІШЕННЯ
15.01.2011 15:19




© 2010-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.economy-confer.com.ua обов’язкове!
Час: 0.212 сек. / Mysql: 1396 (0.168 сек.)