:: ECONOMY :: ПРОБЛЕМА ЗАБЕЗПЕЧЕНОСТІ СИРОВИНОЮ РЕГІОНАЛЬНИХ РИНКІВ ХЛІБОПЕКАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ :: ECONOMY :: ПРОБЛЕМА ЗАБЕЗПЕЧЕНОСТІ СИРОВИНОЮ РЕГІОНАЛЬНИХ РИНКІВ ХЛІБОПЕКАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ
:: ECONOMY :: ПРОБЛЕМА ЗАБЕЗПЕЧЕНОСТІ СИРОВИНОЮ РЕГІОНАЛЬНИХ РИНКІВ ХЛІБОПЕКАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ
 
UA  RU  EN
         

Світ наукових досліджень. Випуск 28

Термін подання матеріалів

21 березня 2024

До початку конференції залишилось днів 3



  Головна
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
Календар конференцій
Архів
  Наукові конференції
 
 Лінки
 Форум
Наукові конференції
Наукова спільнота - інтернет конференції
Світ наукових досліджень www.economy-confer.com.ua

 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше

 Наша кнопка
www.economy-confer.com.ua - Економічні наукові інтернет-конференції

 Лічильники
Українська рейтингова система

ПРОБЛЕМА ЗАБЕЗПЕЧЕНОСТІ СИРОВИНОЮ РЕГІОНАЛЬНИХ РИНКІВ ХЛІБОПЕКАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ

 
17.04.2013 16:43
Автор: Тесля Дмитро Вадимович, викладач Львівського державного коледжу харчової і переробної промисловості Національного університету харчових технологій
[Секція 1. Економіка та підприємництво; ]
Важливу роль у розвитку ринку хлібопекарської продукції відіграє зернопромисловий комплекс, до якого належать галузі, що займаються переробкою зернових культур: борошномельно-круп’яна та комбікормова.  Борошно-круп’яна галузь грає провідну роль у забезпеченні населення, а також інших галузей харчової індустрії такими соціально-значущими продуктами, як борошно і крупи. Найважливішими чинниками, які впливають на територіальне розміщення підприємств з виробництва даної продукції, є споживачі і сировинні ресурси.
Україна має достатній потенціал для заготівлі продовольчого зерна для виробництва борошна і круп. Щорічна потреба країни в продовольчому зерні, зокрема для виробництва хліба і хлібобулочних виробів, оцінюється від 5,7 до 7 млн т. Традиційно для виробництва різних  видів продукції хлібопекарської промисловості використовується широкий спектр зернових культур. Головна роль в продовольчому споживанні, звичайно, належить пшениці – 80%. На частку жита і гречки припадає лише по 7 і 5% відповідно. Використання рису і кукурудзи в середньому складає приблизно 3%. Споживання інших зернових і зернобобових культур на виробництво борошна і круп традиційно незначне і разом складає близько 4% [1].
Ринок борошна та хлібобулочних виробів є сьогодні стратегічно важливим для держави ринком. Найбільшими виробниками борошна у Львівській області є Державні підприємства – «Львівський комбінат хлібопродуктів», «Стрийський комбінат хлібопродуктів №1»та «Стрийський комбінат хлібопродуктів №2». А найбільшими споживачами борошна є – хлібозаводи, які входять у структуру ПАТ «Концерн Хлібпром»  (Львівський хлібозавод № 1, Львівський хлібозавод № 5,  Цех кондитерський виробів, Самбірський хлібокомбінат), «Гал-Дар», «Хліб-Трейд». Крім того, протягом останніх років активно розвивається виробництво хлібобулочних виробів у мережах супермаркетах.
Дані офіційної статистики засвідчують, що протягом  2009-2012 року [2], частка обсягу виробництва борошна у Львівській області у  загальнонаціональному вимірі є однією з найменших,  що зумовлено низькою врожайністю якісного зерна на території Західної України. Цей регіон змушений для задоволення своїх потреб завозити сировину з інших регіонів України.



Рис. 1. Динаміка виробництва борошна у Львівській області протягом 2009-2012 рр.

Слід відзначити також, що відносний показник виробництва борошна в розрахунку на тисячу осіб теж засвідчує низькі позиції регіону у міжрегіональному рейтингу. Розглядаючи динаміку наведеного показника можемо відзначити, що найнижчі показники з виробництва борошна спостерігалось саме у кризовий період 2009-2011 рр. На сьогодні ситуація змінюється у позитивному напрямку.
Аналіз виробництва хлібобулочних виробів у Львівській області (рис.2) свідчить про відсутність залежності між динамікою виробництва сировини та продукції галузі. Проведені порівняння підтверджує той факт, що вирішальним чинником формування регіонального ринку хлібобулочних виробів залишається попит на її продукцію та цінова кон’юнктура ринку.



Рис. 2. Динаміка виробництва хлібобулочних виробів у Львівській області протягом 2009-2012рр.

Підсумовуючи вищевикладене доходимо висновку, що рівень забезпеченості регіональних ринків хлібопекарської продукції сировиною потребує не стільки нарощення виробництва регіонами власної сировини, скільки оптимізації цінової політики на сировинному та продуктовому ринку галузі, інституційних змін щодо формування вертикально - та горизонтально інтегрованих об’єднань, що забезпечить об’єднання виробничого циклу від виробництва борошна до виробництва продукції тощо.

Список використаних джерел:
1. Товари агропромислового комплексу [Електронний ресурс]. – Режим доступу :  http://www.ukrexport.gov.ua/ukr/prom/ukr/157.html.
2. Офіційний сайт Головного управління статистики у Львівській області  [Електронний ресурс]. – Режим доступу :  http://www.lv.ukrstat.gov.ua

e-mail:TeslyaD@i.uа


Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter


 Інші наукові праці даної секції
ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ МАЛИХ ТУРИСТИЧНИХ ФІРМ В СУЧАСНИХ УМОВАХ
17.04.2013 19:37
ПОЛЬОВІ ДОРОГИ ЯК ТРАНСПОРТНА СКЛАДОВА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА
17.04.2013 19:30
ФОРМУВАННЯ ЕФЕКТИВНОЇ ПОЛІТИКИ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВОЮ СТІЙКІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА
17.04.2013 18:19
СТРАТЕГІЯ ЯК ОСНОВНИЙ ЧИННИК РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА
17.04.2013 15:54
УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА
17.04.2013 14:27
КРИТЕРИИ ОЦЕНКИ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТИ ПРОЦЕССОВ ИНТЕГРИРОВАННОЙ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА ПРЕДПРИЯТИЯ
17.04.2013 12:48
ПОБУДОВА ЛІНІЙ ТРЕНДА ДЛЯ АНАЛІЗУ УРОЖАЙНОСТІ СІЛЬСКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ
17.04.2013 12:02
РОЗВИТОК АГРОСТРАХУВАННЯ З ДЕРЖАВНОЮ ПІДТРИМКОЮ В УКРАЇНІ
16.04.2013 09:13
ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ
15.04.2013 15:59
ФІНАНСОВИЙ СТАН ПІДПРИЄМСТВА ЯК ОБ’ЄКТ ФІНАНСОВОГО АНАЛІЗУ
15.04.2013 15:26




© 2010-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.economy-confer.com.ua обов’язкове!
Час: 0.686 сек. / Mysql: 1367 (0.6 сек.)