:: ECONOMY :: ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ЗЕРНОВИРОБНИЦТВА В УКРАЇНІ :: ECONOMY :: ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ЗЕРНОВИРОБНИЦТВА В УКРАЇНІ
:: ECONOMY :: ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ЗЕРНОВИРОБНИЦТВА В УКРАЇНІ
 
UA  RU  EN
         

Світ наукових досліджень. Випуск 36

Термін подання матеріалів

17 грудня 2024

До початку конференції залишилось днів 12



  Головна
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
Календар конференцій
Архів
  Наукові конференції
 
 Лінки
 Форум
Наукові конференції
Наукова спільнота - інтернет конференції
Світ наукових досліджень www.economy-confer.com.ua

 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше

 Наша кнопка
www.economy-confer.com.ua - Економічні наукові інтернет-конференції

 Лічильники
Українська рейтингова система

ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ЗЕРНОВИРОБНИЦТВА В УКРАЇНІ

 
21.11.2010 13:17
Автор: Материнська Ольга Андріївна, асистент кафедри "Обліку та аналізу" Вінницького національного аграрного університету, Марчук Ірина Володимирівна, студентка Вінницького національного аграрного університету
[Економіка та підприємництво. Менеджмент підприємств та організацій]

Успішний розвиток багатьох галузей економіки України, насамперед сільського господарства, залежить  від збільшення обсягів виробництва зерна. Зернові культури мають найвищу питому вагу в структурі посівних площ і валових зборів сільськогосподарських культур.
Виробництво зернових культур традиційно займає лідируючі позиції в структурі виробництва продукції рослинництва та й загалом всього сільськогосподарського виробництва України. Від реалізації зернових культур сільськогосподарські товаровиробники отримують майже третину грошових надходжень. Основними товаровиробниками зернових культур в Україні є сільськогосподарські підприємства.
Вивченням найважливіших питань зернової галузі як бази та джерела сталого розвитку більшості напрямів виробничої діяльності агропромислового комплексу, основи аграрного експорту та продовольчої безпеки країни займаються В.І. Бойко, С.М. Чмирь, М.В. Калінчик, В.М. Лебедєв, М.Г. Лобас, П.Т. Саблук та інші вчені економісти-аграрники[1, 23].
Загальна потреба країни в зерні визначається кількістю зерна, що йде на харчування, переробку, корми, насіння, експорт та створення державних резервів. У цьому обсязі найбільшу питому вагу має зерно, що споживається тваринництвом та використовується населенням як продукт харчування. В Україні від загальної кількості виробленого зерна на корм худобі і птиці використовують 52 - 57%, на харчування – 15 - 17%, насіння – 8 - 10%, переробку – 3 - 4%, втрати при зберіганні і доробці становлять 6- 8 %.
Метою даного дослідження є аналіз зернового ринку України, визначення ступеню його негативних та позитивних тенденцій і факторів, що впливають на подальший розвиток галуззі. Для цього детально розглянемо динаміку виробництва зернових культур по Україні у всіх категоріях господарств в 1990-2009роках (таблиця 1).



За даними Державного Комітету статистики України урожайність зернових культур у 2009 році становила 29,7 ц/ га. Це один із  найкращих показників за останні 20 років. Але потенційні можливості родючих земель України ще вищі, урожайність у 2008 році саме це і підтвердила. Якщо ж проаналізувати дані таблиці в загальному, то ми побачимо, що відбувається тенденція до зростання. Посівні площі, які відведені під вирощування зернових і зернобобових культур за досліджуваний нами період поступово збільшувались і досягли найбільших показників у 2008-2009 роках, про що свідчить і найвищі показники валового збору в останніх два роки.  Відповідно до показників виробництва зернових культур по Україні можна зауважити, що урожайність є  одним із визначальних показників технічної ефективності вирощування зернових. Порівнюючи дані останніх 20 років, можна зазначити позитивну тенденцію по урожайності даних культур,оскільки вона з кожним роком покращувалась і була найбільшою у 2008-2009 роках[3,12].
Активна позиція на зерновому ринку впродовж 2007-2008 та 2008-2009 років, засвідчила, що Україна може бути повноцінним партнером у світовому розподілі праці по забезпеченню населення планети продовольством. У 2008  році було вироблено рекордну кількість зернових культур за останнє десятиліття. Урожайність окремих зернових перевищила показники попередніх років в два і більше разиі досягла рекордного рівня (близько 35 ц/га) початку 90-х років. 2009 року урожайність (28,4 ц/га),а відповідно й валовий збір більшості зернових та зернобобових були дещо нижчими за показники 2008 року, що причинено дією ряду факторів, насамперед несприятливими погодними умовами[2, 24].
Таким чином, ми можемо зробити висновок, що вітчизняний зерновий ринок, все ще знаходиться на етапі становлення. Незважаючи на дещо песимістичні реалії щодо стану виробництва та експорту сільськогосподарської продукції, час від часу ці показники в державі покращуються. Протягом останніх років в Україні були отримані порівняно високі врожаї зернових культур. Це є свідченням того, що на шляху надзвичайно складних процесів ринкових перетворень у сільському господарстві держави визначилися певні позитивні зрушення.


Список використаної літератури:
1.Камінський І.В. Стан виробництва та кон’юнктура ринку зернових  культур в Україні // Інститут аграрної економіки УААН. - 2010. - №4-6. - С.23-28.
2.Лишенко М.О. Економічна аспекти виробництва зерна на регіональному рівні // Вісник Сумського національного аграрного університету. - 2009. - №2. - С. 66-72.
3. Статистичні дані Державного Комітету статистики за 1990-2009 роки.


e-mail: zvyato4ek-da@mail.ru>

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter


 Інші наукові праці даної секції
МЕНЕДЖМЕНТ ЗНАННЯМИ ПЕРСОНАЛУ В УМОВАХ ІНФОРМАЦІЙНОГО ПЕРЕВАНТАЖЕННЯ
30.11.2010 20:39
БІОВОДЕНЬ: ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ УКРАЇНИ
29.11.2010 16:15
МОДЕЛІ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРОГРАМНО-ЦІЛЬОВОГО УПРАВЛІННЯ
25.11.2010 18:16
ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ ЧИННИКІВ НА СОБІВАРТІСТЬ ПРОДКУЦІЇ
19.11.2010 13:22
ШЛЯХИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ МАЛОГО ПІДПРИЄМСТВА
13.11.2010 10:07
РОЗВИТОК ЕКОНОМІЧНИХ ВЗАЄМОВІДНОСИН У МОЛОКОПРОДУКТОВІЙ ГАЛУЗІ
12.11.2010 09:31
ФІНАНСОВИЙ МЕХАНІЗМ АГРОФОРМУВАНЬ В СУЧАСНОМУ ЕКОНОМІЧНОМУ ПРОСТОРІ
10.11.2010 13:08
УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ УКРАЇНИ
10.11.2010 12:58
ВПЛИВ ВНУТРІШНІХ ТА ЗОВНІШНІХ ЧИННИКІВ НА ВИБІР МЕТОДІВ НАРАХУВАННЯ АМОРТИЗАЦІЇ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ПІДПРИЄМСТВ
09.12.2010 10:26
ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ
08.12.2010 19:25




© 2010-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.economy-confer.com.ua обов’язкове!
Час: 0.229 сек. / Mysql: 1599 (0.181 сек.)