:: ECONOMY :: СУТНІСТЬ ТА ОСНОВНІ СКЛАДОВІ ВИРОБНИЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ БІЗНЕС-СТРУКТУРИ :: ECONOMY :: СУТНІСТЬ ТА ОСНОВНІ СКЛАДОВІ ВИРОБНИЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ БІЗНЕС-СТРУКТУРИ
:: ECONOMY :: СУТНІСТЬ ТА ОСНОВНІ СКЛАДОВІ ВИРОБНИЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ БІЗНЕС-СТРУКТУРИ
 
UA  RU  EN
         

Світ наукових досліджень. Випуск 29

Термін подання матеріалів

23 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 4



  Головна
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
Календар конференцій
Архів
  Наукові конференції
 
 Лінки
 Форум
Наукові конференції
Наукова спільнота - інтернет конференції
Світ наукових досліджень www.economy-confer.com.ua

 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше

 Наша кнопка
www.economy-confer.com.ua - Економічні наукові інтернет-конференції

 Лічильники
Українська рейтингова система

СУТНІСТЬ ТА ОСНОВНІ СКЛАДОВІ ВИРОБНИЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ БІЗНЕС-СТРУКТУРИ

 
19.07.2022 18:06
Автор: Дяченко Катерина Сергіївна, кандидат економічних наук, Навчально-науковий Харківський торговельно-економічний інститут Української інженерно-педагогічної академії
[1. Економічні науки;]


Виробничий потенціал бізнес-структури має інтегрований характер і включає наступні складові: фінансову, техніко-технологічну, матеріально-сировинну, трудову та інформаційну. Від його якості і рівня забезпеченості ним бізнес-структур, залежать масштаби та результативність діяльності суб'єктів господарювання. Поняття «виробничий потенціал» вперше було запропоновано Анчишкіним А. І., який стверджував, що виробничий потенціал являє собою набір ресурсів, які приймають в процесі виробництва форму факторів виробництва. Донець Ю. Ю. висунув думку, що виробничий потенціал та виробнича потужність є синонімами. Ільчук С. О. стверджував, що виробничий потенціал – складна, організована, динамічна система, яка формується з множин елементів, що перебувають у взаємозв’язку та взаємодії і виконують різні функції в процесі виготовлення продукції необхідної кількості та якості в терміни, визначені ринком. Должанський І. З. визначив виробничий потенціал «як той обсяг робіт у одиницях виміру витрат праці (нормо-годин), що може бути виконаний протягом деякого періоду часу основними виробничими працівниками на базі наявних виробничих фондів й оптимальній організації праці й виробництва» [1-2]. Систематизуючи усе вищесказане, можемо зробити висновок, що виробничий потенціал є не лише показником, який показує схильність бізнес-структури до отримання максимально можливого результату у виробництві, але й являє собою сукупністю ресурсів, які взаємодіють з внутрішнім і зовнішнім середовищем бізнес-структури. 

Розглянемо структурний склад та сутність кожної із складових виробничого потенціалу бізнес-структури. Техніко-технологічна складова відображає можливість та здатність бізнес-структури на повну використовувати свої основні засоби (споруди, техніку, обладнання та інше) для виготовлення продукції. Сюди також можна віднести спроможність бізнес-структури удосконалювати свою технічну базу, тобто удосконалення технології виготовлення та заміна існуючого обладнання більш новим та ефективним. Також вона безпосередньо відповідає за виробництво продукції, а саме за послідовність, порядок технологічних процесів виробництва, правові аспекти та нормативність виготовленої продукції в певній галузі, регіоні, країні.

Фінансова складова являє собою результат досягнутих фінансових результатів, які є дзеркалом ефективності бізнес-структури у вигляді показників, що характеризується ліквідністю, обіговістю та рентабельністю фінансових показників.

Матеріально-ресурсна складова включає в себе сукупність оборотних та необоротних активів, які призначенні для виробничого процесу. 

Трудова складова визначається чисельністю працівників, занятих як безпосередньо виробництвом та реалізацією товарів, так і тих, що заняті управлінською та організаційною роботою. Вона залежить від кваліфікаційної структури, розподілу занятих по галузям та підгалузям та ін.

Проведений аналіз показав, що виробничий потенціал бізнес-структури є сукупністю ресурсів, які взаємодіють з внутрішнім і зовнішнім середовищем бізнес-структури з метою досягнення поставлених цілей. Також виробничий потенціал характеризується єдністю усіх елементів структури, що забезпечують безпричинне виробництво та готовність виконувати усі необхідні функції в процесі реалізації продукції, задоволення усіх потреб споживачів та отримання максимально можливого прибутку. 

Список використаних джерел:

1. Ільчук В. Кластеризація у формуванні виробничого потенціалу підприємств реального сектору економіки / В. Ільчук, І. Хоменко // Проблеми і перспективи економіки та управління. – 2016. – № 4. – С. 7-15.

2. Дяченко К. С. Методичні підходи до оцінювання виробничого потенціалу бізнес-структури. Theoretical Foundations in Economics and Management: collective : monograph / Mostova A., – etc. – Іnternational Science Group. – Boston : Primedia eLaunch, 2022. Р. 143-150.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter


 Інші наукові праці даної секції
АНАЛІТИКА ОЦІНЮВАННЯ СТАНУ ТА ДИНАМІКИ ВІДКРИТОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ДЕРЖАВНИХ ОРГАНІВ ТА ГРОМАДСЬКИХ ОБЄДНАНЬ В УКРАЇНІ
23.07.2022 19:38
ПІДХОДИ ДО КЛАСИФІКАЦІЇ ФАКТОРІВ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ
23.07.2022 18:38
ФІНАНСОВІ РИЗИКИ ПІДПРИЄМСТВА ТА МЕТОДИ ЇХ МІНІМІЗАЦІЇ
22.07.2022 13:47
ЕКОНОМІЧНІ НАСЛІДКИ ВІЙНИ В УКРАЇНІ ДЛЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ТА СВІТОВОЇ ЕКОНОМІКИ
21.07.2022 16:26
ВПРОВАДЖЕННЯ ІНСТРУМЕНТАРІЮ ТАЙМ-МЕНЕДЖМЕНТУ ДЛЯ РОЗРОБКИ СТРАТЕГІЧНИХ ЦІЛЕЙ ПІДПРИЄМСТВ
19.07.2022 18:29
ЗНАЧЕННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ОБСЛУГОВУЮЧИХ КООПЕРАТИВІВ В ТЕХНОЛОГІЧНОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ АГРАРІЇВ МАЛИХ ФОРМ ГОСПОДАРЮВАННЯ
16.07.2022 23:25
МОМЕНТИ РОЗПОДІЛУ В ДОСЛІДЖЕННІ ЕКОНОМІЧНИХ РИЗИКІВ СУБ'ЄКТІВ БІЗНЕСУ
16.07.2022 21:39
ПЕРСПЕКТИВНІ ІННОВАЦІЇ У ДІЯЛЬНОСТІ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИХ ПІДПРИЄМСТВ
15.07.2022 17:41
ПЕРСПЕКТИВИ ЗБІЛЬШЕННЯ ЕКСПОРТУ УКРАЇНСЬКИХ ТОВАРІВ ДО ЄВРОПЕЙСЬКИХ РИНКІВ
09.07.2022 21:08




© 2010-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.economy-confer.com.ua обов’язкове!
Час: 0.395 сек. / Mysql: 1396 (0.318 сек.)