:: ECONOMY :: СУТНІСТЬ ТА ОСНОВНІ СКЛАДОВІ ВИРОБНИЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ БІЗНЕС-СТРУКТУРИ :: ECONOMY :: СУТНІСТЬ ТА ОСНОВНІ СКЛАДОВІ ВИРОБНИЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ БІЗНЕС-СТРУКТУРИ
:: ECONOMY :: СУТНІСТЬ ТА ОСНОВНІ СКЛАДОВІ ВИРОБНИЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ БІЗНЕС-СТРУКТУРИ
 
UA  RU  EN
         

Світ наукових досліджень. Випуск 30

Термін подання матеріалів

24 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 22



  Головна
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
Календар конференцій
Архів
  Наукові конференції
 
 Лінки
 Форум
Наукові конференції
Наукова спільнота - інтернет конференції
Світ наукових досліджень www.economy-confer.com.ua

 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше

 Наша кнопка
www.economy-confer.com.ua - Економічні наукові інтернет-конференції

 Лічильники
Українська рейтингова система

СУТНІСТЬ ТА ОСНОВНІ СКЛАДОВІ ВИРОБНИЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ БІЗНЕС-СТРУКТУРИ

 
19.07.2022 18:06
Автор: Дяченко Катерина Сергіївна, кандидат економічних наук, Навчально-науковий Харківський торговельно-економічний інститут Української інженерно-педагогічної академії
[1. Економічні науки;]


Виробничий потенціал бізнес-структури має інтегрований характер і включає наступні складові: фінансову, техніко-технологічну, матеріально-сировинну, трудову та інформаційну. Від його якості і рівня забезпеченості ним бізнес-структур, залежать масштаби та результативність діяльності суб'єктів господарювання. Поняття «виробничий потенціал» вперше було запропоновано Анчишкіним А. І., який стверджував, що виробничий потенціал являє собою набір ресурсів, які приймають в процесі виробництва форму факторів виробництва. Донець Ю. Ю. висунув думку, що виробничий потенціал та виробнича потужність є синонімами. Ільчук С. О. стверджував, що виробничий потенціал – складна, організована, динамічна система, яка формується з множин елементів, що перебувають у взаємозв’язку та взаємодії і виконують різні функції в процесі виготовлення продукції необхідної кількості та якості в терміни, визначені ринком. Должанський І. З. визначив виробничий потенціал «як той обсяг робіт у одиницях виміру витрат праці (нормо-годин), що може бути виконаний протягом деякого періоду часу основними виробничими працівниками на базі наявних виробничих фондів й оптимальній організації праці й виробництва» [1-2]. Систематизуючи усе вищесказане, можемо зробити висновок, що виробничий потенціал є не лише показником, який показує схильність бізнес-структури до отримання максимально можливого результату у виробництві, але й являє собою сукупністю ресурсів, які взаємодіють з внутрішнім і зовнішнім середовищем бізнес-структури. 

Розглянемо структурний склад та сутність кожної із складових виробничого потенціалу бізнес-структури. Техніко-технологічна складова відображає можливість та здатність бізнес-структури на повну використовувати свої основні засоби (споруди, техніку, обладнання та інше) для виготовлення продукції. Сюди також можна віднести спроможність бізнес-структури удосконалювати свою технічну базу, тобто удосконалення технології виготовлення та заміна існуючого обладнання більш новим та ефективним. Також вона безпосередньо відповідає за виробництво продукції, а саме за послідовність, порядок технологічних процесів виробництва, правові аспекти та нормативність виготовленої продукції в певній галузі, регіоні, країні.

Фінансова складова являє собою результат досягнутих фінансових результатів, які є дзеркалом ефективності бізнес-структури у вигляді показників, що характеризується ліквідністю, обіговістю та рентабельністю фінансових показників.

Матеріально-ресурсна складова включає в себе сукупність оборотних та необоротних активів, які призначенні для виробничого процесу. 

Трудова складова визначається чисельністю працівників, занятих як безпосередньо виробництвом та реалізацією товарів, так і тих, що заняті управлінською та організаційною роботою. Вона залежить від кваліфікаційної структури, розподілу занятих по галузям та підгалузям та ін.

Проведений аналіз показав, що виробничий потенціал бізнес-структури є сукупністю ресурсів, які взаємодіють з внутрішнім і зовнішнім середовищем бізнес-структури з метою досягнення поставлених цілей. Також виробничий потенціал характеризується єдністю усіх елементів структури, що забезпечують безпричинне виробництво та готовність виконувати усі необхідні функції в процесі реалізації продукції, задоволення усіх потреб споживачів та отримання максимально можливого прибутку. 

Список використаних джерел:

1. Ільчук В. Кластеризація у формуванні виробничого потенціалу підприємств реального сектору економіки / В. Ільчук, І. Хоменко // Проблеми і перспективи економіки та управління. – 2016. – № 4. – С. 7-15.

2. Дяченко К. С. Методичні підходи до оцінювання виробничого потенціалу бізнес-структури. Theoretical Foundations in Economics and Management: collective : monograph / Mostova A., – etc. – Іnternational Science Group. – Boston : Primedia eLaunch, 2022. Р. 143-150.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter


 Інші наукові праці даної секції
АНАЛІТИКА ОЦІНЮВАННЯ СТАНУ ТА ДИНАМІКИ ВІДКРИТОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ДЕРЖАВНИХ ОРГАНІВ ТА ГРОМАДСЬКИХ ОБЄДНАНЬ В УКРАЇНІ
23.07.2022 19:38
ПІДХОДИ ДО КЛАСИФІКАЦІЇ ФАКТОРІВ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ
23.07.2022 18:38
ФІНАНСОВІ РИЗИКИ ПІДПРИЄМСТВА ТА МЕТОДИ ЇХ МІНІМІЗАЦІЇ
22.07.2022 13:47
ЕКОНОМІЧНІ НАСЛІДКИ ВІЙНИ В УКРАЇНІ ДЛЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ТА СВІТОВОЇ ЕКОНОМІКИ
21.07.2022 16:26
ВПРОВАДЖЕННЯ ІНСТРУМЕНТАРІЮ ТАЙМ-МЕНЕДЖМЕНТУ ДЛЯ РОЗРОБКИ СТРАТЕГІЧНИХ ЦІЛЕЙ ПІДПРИЄМСТВ
19.07.2022 18:29
ЗНАЧЕННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ОБСЛУГОВУЮЧИХ КООПЕРАТИВІВ В ТЕХНОЛОГІЧНОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ АГРАРІЇВ МАЛИХ ФОРМ ГОСПОДАРЮВАННЯ
16.07.2022 23:25
МОМЕНТИ РОЗПОДІЛУ В ДОСЛІДЖЕННІ ЕКОНОМІЧНИХ РИЗИКІВ СУБ'ЄКТІВ БІЗНЕСУ
16.07.2022 21:39
ПЕРСПЕКТИВНІ ІННОВАЦІЇ У ДІЯЛЬНОСТІ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИХ ПІДПРИЄМСТВ
15.07.2022 17:41
ПЕРСПЕКТИВИ ЗБІЛЬШЕННЯ ЕКСПОРТУ УКРАЇНСЬКИХ ТОВАРІВ ДО ЄВРОПЕЙСЬКИХ РИНКІВ
09.07.2022 21:08




© 2010-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.economy-confer.com.ua обов’язкове!
Час: 0.184 сек. / Mysql: 1396 (0.145 сек.)