:: ECONOMY :: СУЧАСНІ ВИМОГИ СОТ ДО СЕРТИФІКАЦІЇ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ ТА ПРОДОВОЛЬЧОЇ СИРОВИНИ :: ECONOMY :: СУЧАСНІ ВИМОГИ СОТ ДО СЕРТИФІКАЦІЇ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ ТА ПРОДОВОЛЬЧОЇ СИРОВИНИ
:: ECONOMY :: СУЧАСНІ ВИМОГИ СОТ ДО СЕРТИФІКАЦІЇ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ ТА ПРОДОВОЛЬЧОЇ СИРОВИНИ
 
   
       

Світ економічної науки. Випуск 25

Термін подання матеріалів

29 вересня 2020

До початку конференції залишилось днів 58



  Головна
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Акція! 100 грн на мобільний
Календар конференцій
Наші збірники
  Наукові конференції
 
 Лінки
 Форум

 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше

 Наша кнопка
www.economy-confer.com.ua - Економічні наукові інтернет-конференції

 Лічильники
Українська рейтингова система

СУЧАСНІ ВИМОГИ СОТ ДО СЕРТИФІКАЦІЇ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ ТА ПРОДОВОЛЬЧОЇ СИРОВИНИ

 
03.10.2010 17:11
Автор: Бідоленко Наталія Вікторівна, студентка Запорізького національного університету, Лєвіна Евгенія Валерівна, студентка Запорізького національного університету
[Міжнародна економіка та бізнес. Міжнародні відносини. Зовнішньоекономічна діяльність]
Світова організація торгівлі формулює фундаментальне правило: між країнами-учасницями спільного ринку має бути створено систему взаємної довіри до результатів оцінювання відповідності товарів та послуг, якими обмінюються країни-члени. Це важливо тому що будь-яке повторне оцінювання відповідності товару чи послуги після первинного, зробленого за погодженими критеріями, додає лише ціну, і аж ніяк не якісні характеристики.
Станом на 31 грудня 2009 року наказами Держспоживстандарту України з переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні, виключено 122 позиції продукції з низьким ступенем ризику, у тому числі 24 позиції переліку продукції, відповідність якої може бути підтверджена декларацією виробника. Зокрема, за 2009 рік із переліку продукції, що підлягають обов’язковій сертифікації, було вилучено 17 найменувань харчових продуктів (тверді сири, рослинна олія і вершкове масло, маргарини, шоколадні цукерки, соки, мінеральні води, ковбаси, м`ясні продукти і консерви, чай, кава, риба та ін.). На даний час у переліку товарів з обов’язковою сертифікацією залишилося лише 10 найменувань, головним чином, продукції для дитячого харчування, алкогольні напої та тютюнові вироби.
За умов лібералізації зовнішньої торгівлі застосування такого нетарифного методу, як обов’язкова сертифікація, дає можливість обмежити доступ на внутрішній ринок імпортної продукції, яка через її низьку якість може реалізовуватися практично за демпінговими цінами, і завдавати шкоди як споживачам, так і виробникам. Іноземні держави, вимагаючи вільного доступу своєї продукції на український ринок, на власні ринки імпортну продукцію не допускають, захищаючи таким чином своїх товаровиробників.
Угодою Світової організації торгівлі скористалися країни ЄС у ситуації, що склалася з експортом української соняшникової олії. В квітні 2008 року на європейських ринках було виявлено забруднену соняшникову олію походженням з України. Після чого Єврокомісією відразу ж була поширена рекомендація країнам-членам вилучити з продажу цю олію, а також продукти, у яких її вміст перевищує 10%. В травні 2008 року Єврокомісія схвалила умови імпорту української соняшникової олії, згідно з якими вимагаються сертифікати про відсутність домішок мінеральних масел у будь-якій партії української олії, призначеній на експорт до ЄС. З липня 2008 року Україна отримала дозвіл на відновлення експорту соняшникової олії в країни ЄС. Загальний об'єм експорту української соняшникової олії на ринок ЄС досягає 1 млрд дол. на рік. Згідно з новими вимогами, така олія повинна мати сертифікат санепідемслужби про відсутність нафтопродуктів, акт про відбирання проб і результати аналізів. Крім того, сторона-імпортер відбиратиме проби для досліджень, що забезпечить подвійний контроль якості продукції, яка поставляється. Таким чином, скасування в односторонньому порядку обов’язкової сертифікації для зарубіжних держав щодо харчової продукції ставить у нерівні умови українського товаровиробника порівняно з імпортером. Обов’язкова сертифікація українського експорту харчових продуктів призведе до того, що вітчизняний виробник змушений буде сертифікувати свою продукцію на території інших держав, залишаючи там свої кошти, та сприятиме створенню за кордоном додаткових робочих місць.

Список використаної літератури:
1. Постанова Державної санітарно-епідеміологічної служби Міністерства охорони здоров'я України “Про затвердження Порядку видачі Сертифікату Здоров'я на імпортовану до Європейського Співтовариства соняшникову олію, що виробляється або відправляється із України”
2. Закон України “Про безпечність та якість харчових продуктів”
3. Регламент Комісії ЄС N 1151/2009

e-mail: natvika@yandex.ru
допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter


 Інші наукові праці даної секції
СТАДНА ПОВЕДІНКА ІНВЕСТОРІВ ЯК ФАКТОР ДЕСТАБІЛІЗАЦІЇ МІЖНАРОДНИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ
08.10.2010 14:06
ДО ПИТАННЯ ПРО ВПЛИВ СВІТОВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ КРИЗИ НА ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНУ ДІЯЛЬНІСТЬ УКРАЇНИ
07.10.2010 08:03
ІРО ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАЛУЧЕННЯ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ
05.10.2010 08:58




© 2010-2020 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.economy-confer.com.ua обов’язкове!
Час: 0.203 сек. / Mysql: 706 (0.17 сек.)