:: ECONOMY :: МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ СТРАТЕГІЧНИХ ЗОН ГОСПОДАРЮВАННЯ НА ПРИКЛАДІ ВОДИ ТМ «КРИВООЗЕРСЬКА» :: ECONOMY :: МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ СТРАТЕГІЧНИХ ЗОН ГОСПОДАРЮВАННЯ НА ПРИКЛАДІ ВОДИ ТМ «КРИВООЗЕРСЬКА»
:: ECONOMY :: МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ СТРАТЕГІЧНИХ ЗОН ГОСПОДАРЮВАННЯ НА ПРИКЛАДІ ВОДИ ТМ «КРИВООЗЕРСЬКА»
 
   
       

Світ наукових досліджень. Випуск 9

Термін подання матеріалів

26 травня 2022

До початку конференції залишилось днів 6



  Головна
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
Календар конференцій
Наші збірники
  Наукові конференції
 
 Лінки
 Форум
Наукові конференції
Наукова спільнота - інтернет конференції
Світ наукових досліджень www.economy-confer.com.ua

 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше

 Наша кнопка
www.economy-confer.com.ua - Економічні наукові інтернет-конференції

 Лічильники
Українська рейтингова система

МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ СТРАТЕГІЧНИХ ЗОН ГОСПОДАРЮВАННЯ НА ПРИКЛАДІ ВОДИ ТМ «КРИВООЗЕРСЬКА»

 
27.10.2020 09:10
Автор: Голубьонкова Олена Олексіївна, кандидат економічних наук, доцент, Одеська національна академія харчових технологій; Свєтікова Оксана Ігорівна, магістрант, Одеська національна академія харчових технологій
[Секція 2. Менеджмент. Маркетинг;]

Під час проведення стратегічного аналізу першим кроком є визначення стратегічних зон господарювання (СЗГ). Порядок виділення СЗГ, запропонований І. Ансоффом, наступний [1]. Цей процес починається з визначення потреб, які потрібно задовольняти, потім переходять до питання про технології та до аналізу типів клієнтів. Різні категорії клієнтів (кінцеві споживачі, промислові підприємства, державні установи) зазвичай розглядаються як різні СЗГ. Наступна ознака - географія потреб. У межах однієї країни можливі регіональні відмінності, які повинні враховуватися, в той же час, якщо виявляється, що параметри і перспективи майже збігаються в двох або більше країнах, можна розглядати їх як єдину СЗГ. 

Звертаємо увагу що є ознаки, які впливають на виділення певного сегменту в окрему СЗГ: різні темпи зростання ринку, різні основні конкуренти, відмінна споживацька поведінка тощо. 

Виділення СЗГ – це процес стратегічного сегментування. Від його деталізації залежить рівень якості розробки стратегії в цілому. Саме тому це важливий етап. На практиці часто розробники розгублюються, якщо підприємство виробляє монопродукт.

Розглянемо застосування даної методики на прикладі ТОВ «Кривоозерська харчосмакова фабрика». Сьогодні ТОВ «Кривоозерська ХСФ» – одне з потужних підприємств півдня України, а його «візитна картка» – природна мінеральна вода «Кривоозерська» – заслужено завоювала визнання всієї країни.

ТОВ «Кривоозерська харчосмакова фабрика» і ТМ «Кривоозерська» утримують лідируючі позиції в сегменті мінеральних вод південного регіону України. Асортимент представлено такою продукцією: мінеральна вода “Кривоозерська” сильногазована (об`єм: 2.0 л, 1.5 л, 1.0 л, 0.5 л), мінеральна вода «Кривоозерська» слабогазована (об`єм: 2.0 л, 1.5 л, 1.0 л, 0.5 л), мінеральна вода «Кривоозерська» негазована (об`єм: 9.0 л, 6.0 л, 1 галон, 2.0 л, 1.5 л, 1.0 л, 0.75 л, 0.5 л) [2].

На перший погляд, продукція ТМ «Кривоозерська» є монопродукт – вода. Проте, за першою ознакою «потреба» доцільно визначити чотири сегменти.

Перший – це вода, як продукт, що допомагає споживачу втамувати спрагу в будь-якому місці.

Другий – це вода у спеціальній пляшці зі зручною кришкою, що дозволяє пити, не відкручуючи кришечку. Це зручно, коли одна рука зайнята. Позиціонується як вода для споживання під час тренувань, поїздок велосипедом тощо. 

Третій – вода для споживання вдома або офісі для втамування спраги – для споживачів, що не бажають вживати водопровідну або кип’ячену воду.

Четвертий - вода для приготування їжі та напоїв вдома та в офісі.

За технологічними особливостями єдина відмінність – це ступінь насичення води СО2. Традиційно на ринку України є три категорії: негазована, слабогазована та сильногазована. Для другого та четвертого сегменту відноситься лише негазована вода, а для першого та третього – всі три категорії. Сегментування за даною особливістю є недоцільним.

За типом клієнта: продукція даної торгової марки не фокусується на певних сегментах, основний покупець – кінцевий споживач. 

За географічною ознакою – збут даної продукції відбувається у межах України, як і конкуренція на даному ринку.

Таким чином, для подальшого аналізу та розробки конкурентних та функціональних стратегій визначено чотири СЗГ:

СЗГ №1 – вода у пляшках об’ємом 0,5 літра, негазована, слабогазована, сильногазована – «зручно під рукою»;

СЗГ №2 – вода у пляшках обсягом 0,75 літри, негазована – з спеціальною кришкою для зручності «зручно спорт»;

СЗГ №3 – вода у пляшках обсягом 1, 1,5 та 2 літри, негазована, слабогазована, сильногазована – «додому та в офіс»;

СЗГ №4 – вода у ємкостях обсягом 3,785, 6 та 9 літрів, негазована – «приготування їжі».

Наступний крок – проведення стратегічного аналізу за спеціальними методиками (портфельний аналіз, SWOT, SNW-аналіз тощо) та розробка конкурентних і функціональних стратегій для кожної СЗГ. Такий підхід дозволить врахувати особливості діяльності в кожній СЗГ, ефективно розподіляти і використовувати наявні ресурси та вчасно приймати обґрунтовані стратегічні рішення.

Список використаних джерел:

1. The New Corporate Strategy. H.Igor Ansoff. John Wiley & Sons, 1988. - 241 pages.

2. Офіційний сайт ТОВ «Кривоозерська харчосмакова фабрика». Режим доступу: https://krivoozerska.ua



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter


 Інші наукові праці даної секції
СПЕЦИФІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ФОРМУЛЮВАННЯ ФІНАНСОВОЇ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВА
29.10.2020 17:37
MANAGING EMPLOYEE BEHAVIOUR IN THE ENTERPRISE
28.10.2020 13:31
ДОСЛІДЖЕННЯ ВИДІВ ТА ОСОБЛИВОСТЕЙ БІЗНЕС-КОМУНІКАЦІЙ
28.10.2020 10:27
ДОЦІЛЬНІСТЬ ПРОВЕДЕННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ЗМІН ПРОМИСЛОВИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ
28.10.2020 10:21
АНТИКРИЗОВЕ УПРАВЛІННЯ ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ЗАСІБ ПОДОЛАННЯ КРИЗИ В СФЕРІ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ
26.10.2020 10:55




© 2010-2022 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.economy-confer.com.ua обов’язкове!
Час: 0.188 сек. / Mysql: 812 (0.163 сек.)