:: ECONOMY :: ЗАСТОСУВАННЯ КОЕФІЦІЄНТА БІВЕРА ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ ТЕНДЕНЦІЇ ФОРМУВАННЯ НЕЗАДОВІЛЬНОЇ СТРУКТУРИ БАЛАНСУ :: ECONOMY :: ЗАСТОСУВАННЯ КОЕФІЦІЄНТА БІВЕРА ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ ТЕНДЕНЦІЇ ФОРМУВАННЯ НЕЗАДОВІЛЬНОЇ СТРУКТУРИ БАЛАНСУ
:: ECONOMY :: ЗАСТОСУВАННЯ КОЕФІЦІЄНТА БІВЕРА ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ ТЕНДЕНЦІЇ ФОРМУВАННЯ НЕЗАДОВІЛЬНОЇ СТРУКТУРИ БАЛАНСУ
 
UA  RU  EN
         

Світ наукових досліджень. Випуск 29

Термін подання матеріалів

23 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 26



  Головна
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
Календар конференцій
Архів
  Наукові конференції
 
 Лінки
 Форум
Наукові конференції
Наукова спільнота - інтернет конференції
Світ наукових досліджень www.economy-confer.com.ua

 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше

 Наша кнопка
www.economy-confer.com.ua - Економічні наукові інтернет-конференції

 Лічильники
Українська рейтингова система

ЗАСТОСУВАННЯ КОЕФІЦІЄНТА БІВЕРА ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ ТЕНДЕНЦІЇ ФОРМУВАННЯ НЕЗАДОВІЛЬНОЇ СТРУКТУРИ БАЛАНСУ

 
21.01.2020 16:08
Автор: Гудима Роксолана Петрівна, студентка економічного факультету Львівського національного університету ім. І. Франка
[Секція 9. Економічна наука та освіта;]

Будь-яке підприємство в процесі своєї діяльності може зіштовхнутися з цілим рядом факторів, які можуть негативним чином впливати на його фінансовий стан, що в свою чергу може з часом призвести до настання банкрутства. Саме тому вчені вже десятки років працюють над способами раннього діагностування можливості настання банкрутства на підприємстві з метою його запобігання. 

З метою своєчасного виявлення тенденцій формування незадовільної структури балансу у прибутково працюючого суб’єкта підприємницької діяльності і вжиття випереджувальних заходів, спрямованих на запобігання банкрутству, проводиться систематичний експрес-аналіз фінансового стану підприємств (фінансовий моніторинг) за допомогою коефіцієнта Бівера.

У. Бівер запропонував дуже сильну статистичну методику, більш сильну ніж його попередники, дослідивши значно більшу кількість організацій. Він використовував з метою діагностики банкрутства 20 коефіцієнтів, включивши п'ять з них, що показують імовірність настання банкрутства організації за 5 років, в свою модель. за ступенем точності прогнозу розробник представив їх в наступній послідовності: 

• Коефіцієнт У. Бівера = (ПП + А) / Зобов'язання; 

• Коефіцієнт фінансової залежності; 

• Коефіцієнт поточної ліквідності; 

• Рентабельність активів; 

• Частка чистого оборотного капіталу в активах [3].

Коефцієнт Бівера розраховується як відношення різниці між чистим прибутком і нарахованою амортизацією до суми довгострокових і поточних зобов’язань [1].

Особливістю моделі У. Бівера є те, що відсутній  результуючий показник і кожен коефіцієнт, що входить в модель, розраховується і оцінюється окремо. Його модель давала відносно точний прогноз майбутнього статусу фірми. У. Бівер рекомендував досліджувати тренди цих показників для діагностики банкрутства. Отримані значення індикаторів порівнюються з їх нормативним значеннями, розрахованими Бівером для трьох видів фірм: для підприємств, що мають стійкий фінансовий стан (група І), для підприємств, збанкрутілих протягом п’яти років (група ІІ), для підприємств, що стали банкрутами протягом року (група ІІІ) [2].

Ознакою формування незадовільної структури балансу є таке фінансове становище підприємства, при якому протягом тривалого часу (1,5-2 роки) коефіцієнт Бівера не перевищує 0,2, що свідчить про небажане скорочення частки прибутку, що спрямовується на розвиток виробництва. Така тенденція в кінцевому підсумку призводить до незадовільної структури балансу, коли підприємство починає працювати в борг і його коефіцієнт забезпечення власними засобами стає менше 0,1.

Перевагами методу У. Бівера є те, що дослідження відбувались на основі 79 неплатоспроможних і 79 нормально функціонуючих підприємствах та вперше були використані статистичні прийоми у сполученні із фінансовими коефіцієнтами. 

Нормативні значення фінансових показників не враховують галузеву специфіку підприємств, що є недоліком методу. Крім того, ефективність використання капіталу на підприємствах (оборотність, рентабельність) не враховується в розрахунках, а також визначення коефіцієнта проводиться у статиці, що ускладнює використання методу Бівера українськими підприємствами [4]. 

Згідно з ”Методичними рекомендаціями щодо виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства”, затвердженими наказом Міністерства економіки України від 17 січня 2001 року №10, для проведення системного експрес-аналізу фінансового стану підприємства пропонується використовувати коефіцієнт Бівера [5].

Дана методика може застосовуватися на промислових підприємствах різних форм власності і різних видів діяльності, комерційними банками в якості додаткового інструменту при оцінці стану позичальника, в діяльності консалтингових фірм і аналітичних центрів.

Свого часу модель Бівера викликала безліч критичних зауважень, але дала величезний поштовх для розвитку досліджень у цій області.

Список використаних джерел:

1. Власюк В.Є. Оцінка ймовірності банкрутства вітчизняних підприємств/ ласюк В.Є., Гордієнко К.О., Пшенична А.О.// ЕКОНОМІКА І СУСПІЛЬСТВО – 2017. - Випуск №12. – с. 71-72.

2. Іщенко Н.А. Розвиток продуктивних сил та галузей. Економіка та управління підприємствами./ Економічні науки – 2017. – Випуск №13. – с. 258.

3. Рябова М.А. Аналіз фінансової звітності: навчально-практичний посібник/ Ульяновський державний технічний університет – м.Ульяновськ - 2011. - с.95-96.

4. Янковець Т.М. Порівняння сучасних моделей діагностики ймовірності банкрутства підприємства: закордонний та вітчизняний досвід/ Янковець Т.М., Чернюк Ю.В.// Інвестиції: практика та досвід – 2016. – Випуск №20. – с. 60-61.

5. Ященко В. Методи аналізу ймовірності настання банкрутства на підприємстві/ Національний університет “Острозька академія” – 2015.


________________



Науковий керівник: Дропа Ярослав Богданович, доктор економічних наук, професор, професор кафедри фінансів, грошового обігу та кредиту, Львівський національний університет імені І. Франка






Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter


 Інші наукові праці даної секції
ЗАКОРДОННИЙ ДОСВІТ ФІНАНСУВАННЯ ОСВІТИ
24.01.2020 13:04
ОПОРНА ШКОЛА ЯК ЕКОНОМІЧНА СКЛАДОВА ПРОЦЕСУ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ОСВІТИ
20.02.2020 14:13
НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ
12.02.2020 18:14




© 2010-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.economy-confer.com.ua обов’язкове!
Час: 0.230 сек. / Mysql: 1367 (0.181 сек.)