:: ECONOMY :: М’ЯСНА ТА РИБНА ПРОДУКЦІЯ ЯК ФАКТОР ПОШИРЕННЯ БОТУЛІЗМУ В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ УКРАЇНИ :: ECONOMY :: М’ЯСНА ТА РИБНА ПРОДУКЦІЯ ЯК ФАКТОР ПОШИРЕННЯ БОТУЛІЗМУ В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ УКРАЇНИ
:: ECONOMY :: М’ЯСНА ТА РИБНА ПРОДУКЦІЯ ЯК ФАКТОР ПОШИРЕННЯ БОТУЛІЗМУ В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ УКРАЇНИ
 
UA  RU  EN
         

Світ наукових досліджень. Випуск 30

Термін подання матеріалів

24 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 17



  Головна
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
Календар конференцій
Архів
  Наукові конференції
 
 Лінки
 Форум
Наукові конференції
Наукова спільнота - інтернет конференції
Світ наукових досліджень www.economy-confer.com.ua

 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше

 Наша кнопка
www.economy-confer.com.ua - Економічні наукові інтернет-конференції

 Лічильники
Українська рейтингова система

М’ЯСНА ТА РИБНА ПРОДУКЦІЯ ЯК ФАКТОР ПОШИРЕННЯ БОТУЛІЗМУ В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ УКРАЇНИ

 
19.01.2023 12:41
Автор: Авраменко Наталія Олексіївна, кандидат ветеринарних наук, доцент, Полтавський державний аграрний університет; Омельченко Ганна Олексіївна, кандидат ветеринарних наук, доцент, Полтавський державний аграрний університет
[20. Ветеринарні науки;]


ORCID: 0000-0002-1920-5757 Natalia Avramenko

ORCID: 0000-0001-9389-8400 Anna Omelchenko


Ботулізм не відноситься до числа інфекційних хвороб, які часто зустрічаються, проте його важкий перебіг, труднощі діагностики в перші дні захворювання і висока летальність не дозволяють ставитися до цієї проблеми як до другорядної. Випадки ботулізму в Україні реєструються щорічно. На всій території є регіони з чітко визначеними ландшафтними особливостями, де ймовірність виникнення спалахів дуже висока. Основними територіями ризику є південно-східний та західний регіони України і Черкаська область. У північних та південних регіонах України захворювання на ботулізм зустрічаються рідко. У групі ризику виділено наступні продукти харчування, з якими пов’язані випадки захворювання на ботулізм: консервовані м’ясні вироби та рибопродукти, консерви та пресерви, спеції, вироби з птиці, продукція, упакована під вакуумом, кулінарні вироби [1, 2, 3].

Ретроспективний аналіз захворюваності на ботулізм за 2002-2022 роки в Полтавській області  показує, що захворюваність реєструвалася практично щорічно. За результатами аналізу оперативних повідомлень Держпродспоживслужби, відзначається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм. Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, які пов’язані із вживанням рибної продукції, зокрема промислового виробництва, придбаної в місцях організованої торгівлі, супермаркетах та інших торгівельних об’єктах.

На Полтавщині існувала потужна рибопереробна галузь, і жодного випадку ботулізму, пов’язаного із промисловим виробництвом в'яленої та вудженої риби за ці роки зареєстровано не було. Держава ретельно перевіряла виробників. Існував потрійний контроль: виробничий, ветеринарної та державної санітарно-епідеміологічної служби. На сьогодні все це зруйновано, що породило безвідповідальність бізнесу і незахищеність інтересів споживачів. Переважна більшість випадків ботулізму по Полтавській області (71%) була пов’язана із вживанням в'яленої та копченої риби домашнього виготовлення; м'ясних консервів домашнього виготовлення – 20%; м’ясопродуктів, виготовлених в домашніх умова – 8%, а також були поодинокі випадки харчових отруєнь на ботулізм при домашньому консервуванні грибів (1 %).

Основна причина загострення ситуації із захворюваністю на ботулізм  коїться в недотриманні технології виробництва, зберігання і реалізації  харчових продуктів, втрата культури виробництва, коли інтереси бізнесу затьмарюють гарантії безпеки споживачів, нехтування правилами санітарії та гігієни. Інша причина - накладений частковий мораторій на перевірку об’єктів виробництва, коли супермаркети й інші реалізатори харчових продуктів могли перевірятися лише 1 раз на 5 років, а підприємства з переробки рибної продукції тільки раз на 3 роки. Через російську військову  агресію, масові руйнування інфраструктури, припинення проведення планових заходів державного нагляду (контролю) операторів ринку, особливо з настанням літнього сезону збільшує ризик ускладнення санітарно-епідеміологічної ситуації щодо гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь.

Список використаних джерел:

1. Кравцова О. Л., Яненко У. М., Марчук О. О., Сорокіна Н. Г., Кос’янчук Н. І. (2020). Вивчення епідеміологічної ситуації в Україні щодо ботулізму. Український часопис ветеринарних наук, 11(2): 63–71, https://doi.org/10.31548/ujvs2020.02.006

2. Tryhlib, V. I., Palatna, L. O., Vygovska, O. V., Trohimovych, L. P. & Arseneva, N. V. (2016). Botulizm: osoblyvos perebihu. Vypadky z praktyky [Botulism: features of the course. Case studies]. Novos medycyny i farmacii, 12:588. (in Ukrainian)

3. Яненко У. М., Кос’янчук Н. І., Сорокіна Н. Г. Ботулізм – небезпечна токсикоінфекція // Збірник тез Міжнародної науково-практичної конференції «Освітньо-наукові аспекти контролю інфекційних хвороб тварин в Україні», 28 листопада 2019 року, Науково-методичний центр ВФПО. Київ, 2019. С. 79-82.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter


 Інші наукові праці даної секції
ЕПІЗООТОЛОГІЯ ТРИХУРОЗУ ОВЕЦЬ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ
30.01.2023 14:56
ОТРИМАННЯ МЕЗЕНХІМАЛЬНИХ СТОВБУРОВИХ КЛІТИН З КІСТКОВОГО МОЗКУ П’ЯТИДОБОВОЇ СТЕГНОВОЇ КІСТКИ КОНЯ ПІСЛЯ ЗАБОЮ
30.01.2023 01:09
ВМІСТ ПАЛЬМІТИНОВОЇ КИСЛОТИ У ЛІТНІЙ ТА ЗИМОВИЙ ПЕРІОД У КОРІВ ЗАЛЕЖНО ВІД ТОНУСУ АВТОНОМНОЇ НЕРВОВОЇ РЕГУЛЯЦІЇ
16.02.2023 13:46




© 2010-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.economy-confer.com.ua обов’язкове!
Час: 0.186 сек. / Mysql: 1396 (0.142 сек.)