:: ECONOMY :: ВИЗНАЧЕННЯ МАСОВОЇ ЧАСТКИ САХАРОЗИ У ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБАХ :: ECONOMY :: ВИЗНАЧЕННЯ МАСОВОЇ ЧАСТКИ САХАРОЗИ У ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБАХ
:: ECONOMY :: ВИЗНАЧЕННЯ МАСОВОЇ ЧАСТКИ САХАРОЗИ У ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБАХ
 
UA  RU  EN
         

Світ наукових досліджень. Випуск 30

Термін подання матеріалів

24 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 19



  Головна
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
Календар конференцій
Архів
  Наукові конференції
 
 Лінки
 Форум
Наукові конференції
Наукова спільнота - інтернет конференції
Світ наукових досліджень www.economy-confer.com.ua

 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше

 Наша кнопка
www.economy-confer.com.ua - Економічні наукові інтернет-конференції

 Лічильники
Українська рейтингова система

ВИЗНАЧЕННЯ МАСОВОЇ ЧАСТКИ САХАРОЗИ У ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБАХ

 
26.07.2022 09:59
Автор: Муквич Владислава Юріївна, студентка, Сумський державний університет, м. Суми; Пономарьова Людмила Миколаївна, кандидат хімічних наук, доцент кафедри теоретичної та прикладної хімії, Сумський державний університет, м. Суми; Іванова Оксана Іванівна, вчитель Харківської гімназії № 86, м. Харків
[22. Хімічні науки;]


ORCID ID 0000-0002-1637-3229 (Пономарьова Л.М.)


ORCID ID 0000-0003-3994-3543 (Іванова О.І.)

До органічних поживних речовин належать жири, білки, вуглеводи та вітаміни. Вуглеводи – основне джерело енергії і необхідні для підтримки життєдіяльності організму. Вони займають перше місце у раціоні харчування людини по масі та калорійності. Рекомендоване споживання становить 250-350 г на добу. Одним із основних джерел вуглеводів в раціоні людини є вживання хлібобулочної продукції. Мета даної роботи – встановити вміст сахарози в хлібобулочних виробах різного виду. 


Сахароза – дисахарид, що складається із залишків глюкози і фруктози. У результаті утворення сахарози вільні функціональні групи фруктози і глюкози зв’язуються, тому дисахарид не містить вільної альдегідної групи. У промисловості може використовуватися як і сахароза, так і продукт її гідролізу – інвертний цукор, а також цукрозамінювачі. Перевагою використання сахарози є її вартість. Перевага використання інвертного цукру та цукрозамінників полягає в збільшені терміну придатності виробів та зменшенні витрат цукру. Однак, відмінності у властивостях і якостях таких речовин, як цукор і замінники цукру дозволяють надати покупцеві вибір хлібобулочних виробів, які відповідали б його потребам: зі зниженою калорійністю, що підходять для дієтичного харчування [1]. 

Для визначення вмісту сахарози у хлібобулочних виробах ми використали метод Шорля або прискорений йодометричний метод. Принцип полягає в послідовному відновленні двовалентного Купруму відновними цукрами за схемою [2]:

Сu2+ + 1e-→ Cu+

Потім залишки двовалентного Купруму обробляють розчином KI

2Cu2+ + 2KI → 2Cu+ +  I2 + 2K+

Молекулярний йод титрують тіосульфатом

J2 + 2S2O32– ↔2J- + S4O62–

Кількість двовалентного Купруму, відновлений цукром, визначають різницею кількості тіосульфату, витраченого на титрування контрольного і досліджуваного розчинів. За різницею двох об’ємів знаходять еквівалентну кількість цукру в досліджуваному зразку.

Робоча формула:





де a – кількість сахарози в об’ємі витяжки, мг; Vk – об’єм мірної колби, см3; m – маса наважки, г; VR – об’єм гідролізату, см3; 50 – об’єм витяжки, взятий для гідролізу сахарози, см3; 100 – об’єм мірної колби, взятої для гідролізу сахарози, см3; 1000 – переведення міліграм у грами; W – масова частка вологи в досліджуваному продукті, %.



Під час експерименту було досліджено 5 зразків хлібобулочних виробів, придбаних у торгівельній мережі м. Суми. Отримані результати: Хліб «Пшенично-висівковий» 6,275 %; Хліб «Гірчичний» 6,864 %; Хліб «Прибалтійський» 7,652 %; Лаваш «Вірменський» 3,157 %; Хліб «Тостовий солодовий» 5,967 %. Отже, найбільший вміст сахарози зафіксовано для хліба із суміші житнього та пшеничного борошна «Прибалтійський» (ТМ Сумська паляниця), а найменший – для виробу лаваш «Вірменський» (ТМ Київхліб). Отримані результат будуть корисні для планування свого щоденного раціону.



Список використаних джерел:



1. Використання замінників цукру у виробництві хлібобулочних виробів // Інтернет-ресурс https://pk.harchovyk.com/vykorystannya-zaminnykiv-czukru-u-vyrobnycztvi-hlibobulochnyh-vyrobiv/ 



2. Химические методы определения сахаров // Інтернет-ресурс https://studbooks.net/2279796/matematika_himiya_fizika/himicheskie_metody_opredeleniya_saharov 






Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter




© 2010-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.economy-confer.com.ua обов’язкове!
Час: 0.234 сек. / Mysql: 1396 (0.186 сек.)