:: ECONOMY :: НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ВИРОБНИКІВ КОМБІКОРМІВ :: ECONOMY :: НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ВИРОБНИКІВ КОМБІКОРМІВ
:: ECONOMY :: НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ВИРОБНИКІВ КОМБІКОРМІВ
 
UA  RU  EN
         

Світ наукових досліджень. Випуск 30

Термін подання матеріалів

24 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 21



  Головна
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
Календар конференцій
Архів
  Наукові конференції
 
 Лінки
 Форум
Наукові конференції
Наукова спільнота - інтернет конференції
Світ наукових досліджень www.economy-confer.com.ua

 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше

 Наша кнопка
www.economy-confer.com.ua - Економічні наукові інтернет-конференції

 Лічильники
Українська рейтингова система

НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ВИРОБНИКІВ КОМБІКОРМІВ

 
26.11.2018 20:06
Автор: Мерчанський Володимир Вікторович, кандат економічних наук, доцент, кафедра менеджменту, економіки та маркетингу, Харківська державна зооветеринарна академія; Скидан Віктор Сергійович, магістр, спеціальність «Менеджмент», Харківська державна зооветеринарна академія
[Секція 1. Економіка та підприємництво;]

Сучасний розвиток тваринництва не можливий без використання комбікормів. Комбікорм є сумішшю зернових культур, спеціальних добавок, які включають вітаміни, протеїни, білки та мікроелементи, завдання яких залежить в забезпеченні калорійного і збалансованого харчування поголів’я тварин. Застосування комбікормів дозволяє знизити витрати зернофуражу та забезпечити високі показники продуктивності тварин у порівнянні з незбагаченим зерном. Головною сировиною для виробництва комбікормів є зернові корма такі, як ячмінь, тритикале, овес, пшениця, кукурудза, а також шроти і макуха. 

Сучасна комбікормова промисловість України сформувалась за часів Радянського Союзу. В той період в Україні було збудовано близько 90 комбікормових заводів-гігантів, які випускали щорічно майже 16 млн. тонн комбікормів при максимальній потужності 21,8  млн тонн [1]. З набуттям України незалежності та переходом від адміністративно-командної до ринкової економіки виробництво комбікормів значно зменшилось. Обсяг виробництва зменшився з 16,5 млн тонн у 1990 році до 1,1 млн тонн у 2000 р. [2]. Передумовою зменшення виробництва комбікормів стало поступове скорочення поголів’я тварин в сільськогосподарських підприємствах та втрата ділових зв’язків з колишніми республіками. 

З 2001 року галузь комбікормового виробництва почало повільно відновлюватись. Каталізатором цього відновлення стало зростання попиту на повноцінні корми з боку птахівницьких господарств, що розвиваються швидко [3]. З 2001 по 2014 роки виробництво комбікормів зросло з 1,1 до 7,6 млн тонн, або 6,9 раза. Починаючи з 2015 року відмічається поступове зменшення виробництва. Так у 2015 році обсяг виробництва складав 7,3 млн тонн, а у 2017 році за даними Держстату – трохи більше 6 млн тонн [4]. 

Сучасна галузь комбікормового виробництва в Україні об’єднує близько 120 виробників комбікормів. Значна частина виробників комбікормів мають вертикальну інтеграцію основою якої є узгодження інтересів їх учасників: виробники сировини – виробники комбікормів – споживачі (тваринницькі комплекси). У 2017 році на десять вертикально інтегрованих компаній припадало близько 57% ринку комбікормів, із яких сім є найбільшими виробниками продукції птахівництва [4]. Великі компанії виробляють близько 70% комбікормів для птиці і 60% для свинарства. Решта виробництва зосереджена в інших підприємствах, які не мають інтеграційні зв’язки.  Велика концентрація частки ринку у невеликої кількості виробників (близько 8%) загострює конкурентну боротьбу між учасниками, оскільки вони диктують цінову політику. Необхідно також зазначити, що обсяг виробництва комбікормів залежить і від рівня розвитку тваринництва в сільськогосподарських підприємствах і господарств населення та їх платоспроможності. Також головною проблемою для виробників комбікормів є зростання ціни на зернові культури. Ця проблема є більш актуальною для птахівників, оскільки в рецепти комбікормів для птиці входять такі дорогі культури як пшениця і кукурудза. На відміну від комбікормів для свинарства в рецептах переважно використовують менш дорогі культури ячмінь, овес, жито. Конкуренція на ринку комбікормів для птиці є найбільш гострою, оскільки галузь птахівництва демонструє стабільний розвиток, виробництво м’яса птиці зростає, збільшується і експорт. М'ясо птиці має великий попит серед українців завдяки нижчої ціни у порівняння зі свининою та яловичиною. 

Конкурентна боротьба за ринки збуту змушує виробників комбікормів швидко розв’язувати такі питання, як зниження собівартості продукції; підвищення її якості; впровадження нових рецептів комбікормів; використання нових типів сировини; вдосконалення методів управління; підвищення технічного рівня виробництва внаслідок реконструкції, модернізації та якісного обслуговування обладнання; підвищення ефективності інфраструктури виробництва. Зазначені напрями можуть бути реалізовані тільки шляхом впровадження інноваційних рішень. Все це повинно забезпечити підвищення ефективності діяльності підприємств з виробництва комбікормів. Важливим є і те, що рівень розвитку підприємств з виробництва комбікормів впливає на забезпечення продовольчої безпеки країни, що повинно посилити увагу держави до функціонування галузі. 

Список використаної літератури:

1. Ярославський О. Огляд ситуації на ринку комбікормів в Україні. Проект «Аграрна політика для людського розвитку» [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.undp.org.ua/agro/pub/ua/P2003_01_041_03.pdf.

2. Союз птахівників України [Електронний ресурс] ‒ Режим доступу: http://www.poultryukraine.com

3. Татаренко, Г. Танцуй, Кормен' 2003: Рынок комбикормов / Г. Татаренко, К. Ряполов // БИЗНЕС. Налоги. Финансы. Промышленность. Торговля. – 30/06/2003. – N26. – С.81-84.

4. Хорошун В. Топ-10 производителей комбикормов в Украине 2017.  [Електронний  ресурс] –  Режим  доступу:  https://latifundist.com/rating/top-10-proizvoditelej-kombikormov-v-ukraine-2017



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter


 Інші наукові праці даної секції
ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА ПІДПРИЄМСТВА: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ
28.11.2018 10:51
СОЦІАЛЬНЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО – ІННОВАЦІЯ У СОЦІАЛЬНІЙ СФЕРІ
28.11.2018 10:32
РОЗВИТОК DIGITAL-БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ
27.11.2018 21:40
УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЧИМ ПОТЕНЦІАЛОМ В КОНТЕКСТІ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА
27.11.2018 20:30
РОЗВИТОК ПІДХОДІВ ДО ВИМІРЮВАННЯ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВА
27.11.2018 20:27
ГЕНЕЗИС ПОНЯТТЯ ОРГАНІЗАЦІЇ
27.11.2018 20:10
ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ПОСЛУГ ТЕХНІЧНОГО КОНТРОЛЮ
27.11.2018 19:34
ВПЛИВ МОРАТОРІЮ НА УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ
27.11.2018 14:20
EXCHANGE RATE AS A COMPONENT OF ENHANCING EXPORTS COMPETITIVENESS
27.11.2018 12:55
РОЗВИТОК РЕСТОРАННОЇ СПРАВИ В УКРАЇНІ
27.11.2018 12:42




© 2010-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.economy-confer.com.ua обов’язкове!
Час: 0.192 сек. / Mysql: 1396 (0.148 сек.)