:: ECONOMY :: ДОСВІД РЕГІОНАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНОГО МОНІТОРИНГУ ЗАБЕЗПЕЧЕНОСТІ ВІТАМІНОМ D РАЦІОНІВ ХАРЧУВАННЯ МЕШКАНЦІВ ПІВДНЯ УКРАЇНИ :: ECONOMY :: ДОСВІД РЕГІОНАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНОГО МОНІТОРИНГУ ЗАБЕЗПЕЧЕНОСТІ ВІТАМІНОМ D РАЦІОНІВ ХАРЧУВАННЯ МЕШКАНЦІВ ПІВДНЯ УКРАЇНИ
:: ECONOMY :: ДОСВІД РЕГІОНАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНОГО МОНІТОРИНГУ ЗАБЕЗПЕЧЕНОСТІ ВІТАМІНОМ D РАЦІОНІВ ХАРЧУВАННЯ МЕШКАНЦІВ ПІВДНЯ УКРАЇНИ
 
UA  RU  EN
         

Світ наукових досліджень. Випуск 30

Термін подання матеріалів

24 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 16



  Головна
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
Календар конференцій
Архів
  Наукові конференції
 
 Лінки
 Форум
Наукові конференції
Наукова спільнота - інтернет конференції
Світ наукових досліджень www.economy-confer.com.ua

 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше

 Наша кнопка
www.economy-confer.com.ua - Економічні наукові інтернет-конференції

 Лічильники
Українська рейтингова система

ДОСВІД РЕГІОНАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНОГО МОНІТОРИНГУ ЗАБЕЗПЕЧЕНОСТІ ВІТАМІНОМ D РАЦІОНІВ ХАРЧУВАННЯ МЕШКАНЦІВ ПІВДНЯ УКРАЇНИ

 
12.02.2023 16:39
Автор: Шанигін Антон Вікторович, старший викладач, Одеський національний медичний університет; Сивий Сильвестр Михайлович, асистент, Одеський національний медичний університет; Коломійченко Юлія Володимирівна, студент, Одеський національний медичний університет
[18. Медичні науки;]

ORCID: 0000-0003-2644-4542 Anton Shanyhin

ORCID: 0000-0001-6227-4590 Sylvestr Syvyi

Актуальність. За даними ВООЗ дефіцит вітаміну D зустрічається у представників усіх рас, в незалежності від географічних широт проживання і віднесений до найпоширеніших нутріційних недостатностей у світі [1]. В зв’язку з зростаючою занепокоєністю з приводу ризиків для здоров'я, асоційованих з низьким статусом вітаміну D, зростає інтерес до проблеми адекватної забезпеченості організму сучасної людини цим вітаміном, а також впровадження профілактичних заходів з метою запобігання вітамін-D-дефіцитних станів [2]. 

Рекомендації, щодо добових норми споживання вітаміну D варіюють у різних регіонах світу. На території України профілактичні дози вітаміну D визначені Наказом МОЗ України від 03.09.2017 № 1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії» і відрізняються залежно від віку, так для вікової групи від 0 до 3 місяців – 320 МО; 4 місяці – 6 років – 400 МО; від 7 до 60 років – 200 МО; населю старше 60 років – 400 МО. Окремо виділяється показники профілактичних доз вітаміну D для вагітних та жінок в період лактації – 200 МО [3].

Мета. Оцінка аліментарного забезпечення вітаміном D мешканців Півдня України.

Матеріали і методи. Дослідження виконане на базі кафедри гігієни та медичної екології ОНМедУ, а також медичного центру «Yes Medical» та медичного центру спортивної реабілітації «ARTROMED» (м. Одеса). Обстежено 928 жителів Південного регіону України, у віці від 19 до 82 роки (середній вік – 47,2 роки) із застосуванням спеціально розробленого опитувальника, в якому відображена частота вживання продуктів, багатих на вітамін D. Оцінку раціону харчування (визначення фактичного харчування) проводили за допомогою анкетно-опитувального методу з 24-годиним відтворенням харчування двічі з інтервалом 2-3 дні. Загальне споживання вітаміну D оцінювали розрахунковим методом. Інформація про вміст вітаміну D у різних продуктах харчування одержана з USDA/FDA Nutrient Database.

Результати дослідження та їх обговорення. За даними результатів лабораторного визначення рівня 25(ОН)D сироватки крові, було встановлено, що рівень 25-гідроксивітаміну D < 30 нг/мл мали 602 пацієнти (66,6%) і тільки – 326 (33,4%) пацієнтів мали достатній рівень. Середній рівень 25(OH)D сироватки крові складав 26,66±12,62 нг/мл.

Продукти харчування з високим вмістом вітаміну D, які найчастіше були присутні в раціоні харчування пацієнтів групи дослідження включали: печінку тріски (30 мкг/100 г), лосось дикий (13,1-24,7 мкг/100 г), скумбрію (8,8-16,4 мкг/100 г), тунець консервований в олії (6,7 мкг/100 г), яйце свіже (1,9-5,4 мкг/100 г), бекон (1,6 мкг/100 г), масло вершкове (1,5 мкг/100 г), яловичину (1,2 мкг/100 г). За загальною оцінкою раціону харчування відзначалося часте вживання у їжу морської риби, м’яса свійських тварин і птахів, горіхів та молочних продуктів. Гендерних відмінностей у раціоні харчування не було.

Оцінюючи добовий раціон харчування за вмістом вітаміну D в продуктах харчування анкетно-опитувальним методом було виявлено значний дефіцит вмісту вітаміну D в продуктах, які формували харчовий раціон. Рівень вітаміну D в рамках добового раціону харчування складав 0,71 [0,41; 0,92] мкг/добу, при необхідній кількості 2,5 мкг.

Висновки. Вітамін-D дефіцитні стани досить поширені серед мешканців південного регіону України. Причиною низького рівня 25(ОН)D сироватки крові є недостатня кількість споживання вітаміну D з продуктами харчування в рамках добового раціону, а також  його обмежений ендогенний синтез. Корекція раціону харчування за рахунок продуктів з високим вмістом вітаміну D, особливо в групах ризику, може використовуватися в якості методу профілактики дефіциту та недостатності вітаміну D. Перспективи подальших досліджень полягають у розробці індивідуальних раціонів харчування з метою оптимального забезпечення населення вітаміном D. Перевагою такого методу є його загальна доступність та можливість використання продуктів з урахуванням індивідуальної непереносимості певних харчових компонентів.

Список використаних джерел:

1. Płudowski, P.; Kos-Kudła, B.; Walczak, M.; Fal, A.; Zozuli ´nska-Ziółkiewicz, D.; Sieroszewski, P.; Peregud-Pogorzelski, J.; Lauterbach, R.; Targowski, T.; Lewi´nski, A.; et al. Guidelines for Preventing and Treating Vitamin D Deficiency: A 2023 Update in Poland. Nutrients 2023, 15, 695. https://doi.org/ 10.3390/nu15030695

2. Шанигін А.В. Значення раціону харчування та рівня інсоляції в забезпеченості вітаміном D. Сучасні аспекти профілактики. Health of Society. 2022;11(1):16–22. https://doi.org/10.22141/2306-2436.11.1.2022.288 

3. Наказ МОЗ України від 03.09.2017 № 1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії» [Інтернет]. [Цитовано 06. Лютого 2023]. – Доступно: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17#Text 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter


 Інші наукові праці даної секції
ЗМІНА РІВНЯ ГОРМОНІВ ТРОФОБЛАСТА ПРИ НЕВИНОШУВАННІ ВАГІТНОСТІ
24.01.2023 20:28
ВАГІТНІСТЬ ТА СТРЕС У ЖІНОК В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ
17.02.2023 20:19
ДВОХЕТАПНИЙ МЕТОД ЛІКУВАННЯ КОНТРАКТУРИ ДЮПЮІТРЕНА ВАЖКОГО СТУПЕНЯ
17.02.2023 19:51
НОВІТНІЙ ПІДХІД ДО ВИБОРУ ТЕРМІНУ ПРОВЕДЕННЯ ГІСТЕРОСКОПІЧНОЇ МЕТРОПЛАСТИКИ У ЖІНОК З НЕПОВНОЮ ВНУТРІШНЬОМАТКОВОЮ ПЕРЕТИНКОЮ
17.02.2023 19:32
ФІКСАЦІЇ СУХОЖИЛКА ГЛИБОКОГО ЗГИНАЧА ДО НІГТЬОВОЇ ФАЛАНГИ ПАЛЬЦЯ КИСТІ АВТОРСЬКИМ МЕТОДОМ
17.02.2023 18:08
NUTRITIONAL STATUS AND HYPERBILIRUBINEMIA IN THE FIRST MONTH OF LIFE CHILDREN: A PEDIATRIC VIEW
17.02.2023 11:27
ВПЛИВ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ НА СТАН ШКІРИ ОБЛИЧЧЯ
17.02.2023 09:51
ОПТИМІЗАЦІЯ НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ- ІНОЗЕМЦІВ НА КАФЕДРАХ СТОМАТОЛОГІЧНОГО ПРОФІЛЮ
16.02.2023 23:20
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ЕПІДЕМІОЛОГІЧНОГО НАГЛЯДУ ЗА ІНФЕКЦІЙНИМИ ХВОРОБАМИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ
16.02.2023 22:43
ОПТИМІЗАЦІЯ ВЕНТИЛЯЦІЙНОЇ ПІДТРИМКИ ПРИ ГОСТРОМУ РЕСПІРАТОРНОМУ ДИСТРЕС-СИНДРОМІ
16.02.2023 21:04




© 2010-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.economy-confer.com.ua обов’язкове!
Час: 0.230 сек. / Mysql: 1425 (0.174 сек.)