:: ECONOMY :: ДИНАМІКА СПОЖИВЧОГО ПОПИТУ В УКРАЇНІ :: ECONOMY :: ДИНАМІКА СПОЖИВЧОГО ПОПИТУ В УКРАЇНІ
:: ECONOMY :: ДИНАМІКА СПОЖИВЧОГО ПОПИТУ В УКРАЇНІ
 
UA  RU  EN
         

Світ наукових досліджень. Випуск 29

Термін подання матеріалів

23 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 0



  Головна
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
Календар конференцій
Архів
  Наукові конференції
 
 Лінки
 Форум
Наукові конференції
Наукова спільнота - інтернет конференції
Світ наукових досліджень www.economy-confer.com.ua

 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше

 Наша кнопка
www.economy-confer.com.ua - Економічні наукові інтернет-конференції

 Лічильники
Українська рейтингова система

ДИНАМІКА СПОЖИВЧОГО ПОПИТУ В УКРАЇНІ

 
26.02.2015 12:04
Автор: Карпенко Світлана Петрівна, аспірантка Національного університету ДПС України
[Секція 1. Економіка та підприємництво;]

Споживчий попит є одним з тих показників, динаміка якого не просто характеризує тенденції розвитку економіки, але і дає можливість виявити та вчасно усунути багато диспропорцій. Динаміка сукупного попиту в Україні відображена у табл. 1.




Таблиця 1

Динаміка складових сукупного попиту в Україні у 2006-2013 рр., індекси-дефлятори, % до попереднього року








Джерело: складено автором за даними Державної служби статистики України





Як видно з таблиці 1, кінцеві споживчі витрати домашніх господарств стрімко зростали до 2008 р., у 2009 р. намітився спад у темпах зростання, що обумовлено зменшенням купівельної спроможності та згортанням експансивної політики банківської системи у сфері споживчого кредитування. Зростання споживчих витрат у 2006-2008 рр. обумовлене зростанням реальних доходів населення (зростання яких випереджало темпи зростання продуктивності праці), а також зростанням обсягів споживчого кредитування та його доступністю. Така зміна в розподілі доходів на користь населення у докризовий період спричинила подвійний ефект: по-перше, обумовила потужне збільшення сукупного попиту, по-друге, негативно позначилася на нагромадженні ресурсів для майбутнього економічного розвитку [2, с. 7]. В Україні склалася ситуація, коли зростання споживчих витрат домогосподарств значного позитивного впливу на економічне зростання не має. Це пояснюється розривом між попитом на товари та обсягами виробництва таких товарів. Оскільки виробничі потужності не здатні забезпечити ринок конкурентоспроможною продукцією, то відбувається поступове витіснення вітчизняного виробника з ринку.


Протягом 2009–2011 років зростання питомої ваги споживчих витрат відбувалося переважно за рахунок скорочення нагромадження капіталу. Так, кілька років поспіль у структурі ВВП відбувалось збільшення питомої ваги оплати праці найманих працівників. Це істотно зменшувало таку складову, як валовий прибуток та змішаний доход, за рахунок якої суб’єкти господарювання здійснюють інвестиційні вкладення [3].


Динаміка показників споживчого попиту відображена у табл. 2.





Таблиця 2


Показники формування споживчого попиту в Україні у 2006-2013 рр., %







Джерело: офіційний веб-сайт Державної служби статистики України





Як видно з даних, представлених у табл. 2, в основі споживчого попиту витрати на придбання продуктів харчування та безалкогольних напоїв, їх частка протягом досліджуваного періоду переважає 50%. Виключення становить 2008 р., у якому відбулося зростання неспоживчих сукупних витрат. Детальний аналіз структури споживчих витрат засвідчив, що більшість складових мають стабільну тенденцію, за виключенням витрат на охорону здоров’я (вони збільшуються) та освіту (зменшуються). Така структура споживчого попиту свідчить про низький рівень доходів більшої частини населення, що є стримуючим чинником розвитку економіки. Формується замкнене коли, з однієї сторони, для стимулювання розвитку економіки необхідно стимулювати споживчий попит, а з іншої – такі стимулюючі заходи не дадуть позитивних результатів, доки населення не буде отримувати стабільно високі доходи, передусім у вигляді заробітної плати. Виходячи з цього, головні зусилля держави мають бути направлені на створення нових робочих місць із високим рівнем оплати праці. Для цього необхідно змінити співвідношення між державним споживанням та валовим нагромадженням (інвестиціями) на користь останніх. таким чином, динаміка споживчого попиту в Україні характеризується такими деформаціями:


1. Домінуюча питома вага у структурі сукупного попиту з тенденцією до зростання.


2. Переважання у структурі споживчого попиту витрат на продукти харчування та безалкогольні напої.


3. Зростання частки витрат на оплату комунальних послуг, переважно за рахунок зростання тарифів.


4. Висока залежність задоволення споживчого попиту від імпорту.





Список використаних джерел:


1. Офіційний веб-сайт Державної служби статистики України. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.ukrstat.gov.ua.


2. Структурні перетворення в Україні: передумови модернізації економіки України / А.П. Павлюк, Д.С. Покришка, Я.В. Белінська – К.: НІСД, 2012 – 104 с. 


3. Ремізова І.А. Аналіз структури сукупного попиту України та його основних детермінант / І. Ремізова. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2076





Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter


 Інші наукові праці даної секції
СУЧАСНІ ПРОТИРІЧЧЯ КОРПОРАТИВНИХ ВІДНОСИН ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ В ЕКОНОМІЧНІЙ НАУЦІ
27.02.2015 23:53
МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ЛОГІСТИКИ ПІДПРИЄМСТВА З ВИКОРИСТАННЯМ ІННОВАЦІЙНОГО МЕТОДУ
26.02.2015 19:02
СУЧАСНІ НАПРЯМКИ ПІДВИЩЕННЯ КОНЦЕПЦІЇ ОРГАНІЗАЦІЇ УПРАВЛІННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ В ПІДПРИЄМСТВАХ ГАЛУЗІ СВИНАРСТВА
23.01.2015 22:40
ВАРТІСНО-ОРІЄНТОВАНА КОНЦЕПЦІЯ УПРАВЛІННЯ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЄЮ ПІДПРИЄМСТВ
15.02.2015 21:20




© 2010-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.economy-confer.com.ua обов’язкове!
Час: 0.219 сек. / Mysql: 1396 (0.166 сек.)